Bevezetés a 3D technológiákba

Kezdő szintű tanfolyam

Jelentkezési határidő: 2021. május 31.

A tanfolyam ideje: 2021. június 28 - július 2.

Alakítsd velünk a jövőt 3Dimenzióban!

Ha megkérdezik, el tudod mondani mi mindenre használjuk a 3D technológiát? Láttál már 3D nyomtatót? Esetleg van is otthon egy? Szívesen terveznél valamit, amit ki lehet nyomtatni, de nem igazán tudod még, hogy is megy ez?

▼ Több részlet

Ha régóta érdekel a dolog és az eddigieknél többet akarsz tudni, akkor a PTE most éppen az a hely, ahol lenni akarsz! A 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ kísérleti jelleggel először hirdet tanfolyamot olyan hallgatók számára, akiket azon túl, hogy érdekel a 3D technológia (nyomtatás, tervezés, képalkotás és még felsorolni is nehéz mi minden más), kedvet éreznek arra is, hogy ezt a tudást később másoknak továbbadják. Igen, jól olvasod: nem csak hogy megismerheted a 3D világát, hanem a tanfolyam sikeres elvégzése esetén a 3D Központ instruktoraként akár oktatója is lehetsz. A képzésben résztvevőknek mindemellett lehetőséget biztosítunk az egyéni fejlődésre sőt, egyetemi K+F+I tevékenységekbe való bekapcsolódásra.

Májustól várjuk mindazok jelentkezését, akik úgy gondolják igazak rájuk a fentiek és készen állnak, hogy a PTE3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ munkatársainak segítségével az alapoktól kezdve megismerjék a 3D világát.

Álmodj! Tervezz! Alkoss!

 

1

héten át

 

24

tanóra

 

20

fővel

 

60000

Forint

PTE hallgatóknak most

20000

Forint

Jelentkezési határidő: 2021. május 31.
A tanfolyam ideje: 2021. június 28 - július 2.

Helyszín: PTE MIK  |  3D Központ

Témakörök

3D Központ gépparkjának megismerése, körbevezetés

3D nyomtatás elméleti alapjai

Modellezési alapok elsajátítása Blenderben

Sakkfigura modellezése és nyomtatása

3D nyomtató kezelése és a sakkfigura nyomtatása

Váza modellezése és nyomtatása

Telefontartó modellezése és nyomtatása

Malacpersely modellezése és nyomtatása

3D szkennelés

Érme modellezése a szkennelés alapján

A tanfolyam célja

Célunk, hogy elindítsunk a 3 dimenziós ötleteid gyakorlati megvalósításának útján. Mindehhez pedig biztosítani fogjuk a magabiztos tudást, mely magában foglalja a 3D modellezés alapjait Blenderben és a 3D nyomtatók- szkennerek kezelését. Amire egyedül szükségünk van a részedről, az a kíváncsiság, kreativitás és a lelkesedés az új technológiák iránt.

Előfeltétel: aktív PTE hallgatói jogviszony

Elméleti képzés, gyakorlatok a 3D Központban

Instruktori lehetőség a tanfolyam elvégzését követően

Jelentkezem

A csúcstechnológia csak az első lépés

A speciális tudás, a kreativitás a legfejlettebb technológiákkal megtámogatva természeténél fogva vonzza az innovációt. A PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja pontosan ezt kínálja; felkészült szakemberekkel, a legújabb technológiákkal felvértezve várja a jövő kihívásait. Az egyetemünk számára ezek különleges értékek, de hosszú távon éppen ezekre van a legnagyobb szüksége a városnak, sőt az egész régiónak is.

A 3D nyomtatás és a 3D vizualizációs technológia mostanra felnőtt korba lépett, már nem science-fiction hanem legfeljebb merész, de már elérhető megoldások közé lépett elő egy-egy probléma megközelítésekor. Ezzel együtt kutatás fejlesztési potenciálja, csúcstechnológiát jelentő vonzereje – elképesztő fejlődési üteme - továbbra is töretlen. A Pécsi Tudományegyetem előrelátóan korán váltott jegyet erre az „innovációs expresszvonatra” felismerve mindazt a stratégiai előnyt, amely egyre jobban látszik, ahogy a technológiát implementálja a gyakorlati kutatás, az ipar, és lassan de biztosan a közvetlen fogyasztókhoz is eljut.

▼ Több részlet

A PTE 3D projektből kinőtt 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ ezen a rohamosan fejlődő területen szellemi műhelyként fogja össze a legkülönbözőbb szakirányokat, hogy mindig az élvonalban járjon a legújabb technológiák kipróbálásában, implementálásában és innovációjában.

A 3D technológia alapjaiban kezdte el megváltoztatni a műszaki, az egészségügyi, művészeti területek tevékenységét és belátható időn belül látványos hatással lesz mindannyiunk mindennapi életére. Nemcsak az additív gyártástechnológia fontos; a modern képalkotási megoldások, a látványtervezés és dizájn, műszaki tervezés, új művészeti formák mind a részei ennek az egyre bővülő horizontnak. A pécsi 3D projekt fő erőssége és egyedisége abban rejlik, hogy nem csupán egyes részterületekre koncentrál, hanem nemzetközi színvonalú kutatás-fejlesztésre képes a résztvevő egyetemi karokon felhalmozódott tudás szinergiája révén. Szorosan kapcsolódik olyan karok közötti interdiszciplináris projektekhez, mint például a PTE ÁOK Medi Skills Lab (gyakorlati orvosképzés), PTE E-Health projektek, a Neurorehabilitációs és ember-gép kutatási központ, orvosi képalkotás és műtéti vizualizáció, virtual reality-t alkalmazó oktatásfejlesztés vagy protézis és gyógyászati segédeszközök gyakorlati fejlesztése. Olyan komplett, 3D technológiákon alapuló szolgáltatási portfólió megvalósítása a kitűzött cél, amely képes kiszolgálni a kutatókat, művészeket, egészségügyi, ipari szereplőket és hosszabb távon az egyéni lakossági igényeket is.

A PTE 3D központ most tovább lép kutató fejlesztő műhely szerepéből, amikor lehetőséget ad elsőként a PTE, majd a későbbiekben a város polgárainak, hogy közvetlenül is megismerkedjenek ezzel a szédületes ütemben fejlődő technológiával. 2021 májusától várják olyan hallgatók jelentkezését, akik amellett, hogy szívesen megismerkednének a 3D technológia rejtelmeivel, a későbbiekben akár instruktorként bekapcsolódnának hasonló képzések megvalósításába. A képzésben részt vevők előtt mindezen túl is számos lehetőség nyílik meg akár az egyéni fejlődésre, akár individuális és egyetemi K+F+I tevékenységekbe való aktív bekapcsolódásra.

Jelentkezés

Rendelkezel-e tapasztalattal az alábbi területeken?