Képzés · PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ

Bevezetés a 3D technológiákba

Kezdő szintű tanfolyam

Jelentkezési határidő: 2022 október 27.

A tanfolyam ideje: 2022. október 29 - december 17., szombati napokon 9:00-13:30

Erasmus+ VIBE project

Ismerjétek meg együtt a 3D világát!

Ha megkérdezik, el tudod mondani mi mindenre használjuk a 3D technológiát? Láttál már 3D nyomtatót? Esetleg van is otthon egy? Szívesen terveznél valamit, amit ki lehet nyomtatni, de nem igazán tudod még, hogyan kezdj bele?

Ha régóta érdekel a dolog és az eddigieknél többet akarsz tudni, akkor a PTE most éppen az a hely, ahol lenni akarsz! A 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ tanfolyamot hirdet gyerekek (alsó korhatár 12 év) és szüleik számára. A 5 napos tanfolyamra bárki egyedül is jelentkezhet, de szívesen fogadunk szülő-gyerek vagy gyerek-gyerek párokat. A fókusz a 3D nyomtatás megismerésén, és mindazon alapoknak az elsajátításán lesz, amelynek birtokában bátran belevághattok a kísérletezésbe: nyomtatás, tervezés, képalkotás és még felsorolni is nehéz mi minden más érdekesség várja a résztvevőket. Az elméleti tudnivalók mellett nagy hangsúlyt kap a gyakorlat: a tervező programok használata mellett a 3D nyomtatókat és a 3D Központban használt különleges gépeket is bemutatjuk, sőt a tanfolyam végén alkotásaitokat ki is nyomtathatjátok nálunk. Ismerjétek meg együtt a 3D világát a PTE3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ munkatársainak segítségével! Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2021 őszétől, a további részletekről a pte3d.hu oldalon olvashattok.

Álmodj! Tervezz! Alkoss!

 

8

alkalommal

 

30

tanóra

 

15

fővel

 

85000

forint / fő

Párban jelentkezőknek 

65000

forint / fő

Jelentkezési határidő: 2022 október 27.
A tanfolyam ideje: 2022. október 29 - december 17.
szombati napokon 9:00-13:30
Helyszín:
PTE MIK | 3D Központ
7624 Pécs, Boszorkány út 2.

Témakörök

3D Központ gépparkjának megismerése, körbevezetés

3D nyomtatás elméleti alapjai

Modellezési alapok elsajátítása Blenderben

Sakkfigura modellezése és nyomtatása

3D nyomtató kezelése és a sakkfigura nyomtatása

Váza modellezése és nyomtatása

Telefontartó modellezése és nyomtatása

Malacpersely modellezése és nyomtatása

3D szkennelés

Érme modellezése a szkennelés alapján

A tanfolyam célja

Célunk, hogy elindítsunk a 3 dimenziós ötleteid gyakorlati megvalósításának útján. Mindehhez pedig biztosítani fogjuk a magabiztos tudást, mely magában foglalja a 3D modellezés alapjait Blenderben és a 3D nyomtatók- szkennerek kezelését. Amire egyedül szükségünk van a részedről, az a kíváncsiság, kreativitás és a lelkesedés az új technológiák iránt.

Előfeltétel: érdeklődés a 3D technológia iránt

Elméleti képzés, gyakorlatok a 3D Központban

Jelentkezem

A csúcstechnológia csak az első lépés

A speciális tudás, a kreativitás a legfejlettebb technológiákkal megtámogatva természeténél fogva vonzza az innovációt. A PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja pontosan ezt kínálja; felkészült szakemberekkel, a legújabb technológiákkal felvértezve várja a jövő kihívásait. Az egyetemünk számára ezek különleges értékek, de hosszú távon éppen ezekre van a legnagyobb szüksége a városnak, sőt az egész régiónak is.

A 3D nyomtatás és a 3D vizualizációs technológia mostanra felnőtt korba lépett, már nem science-fiction hanem legfeljebb merész, de már elérhető megoldások közé lépett elő egy-egy probléma megközelítésekor. Ezzel együtt kutatás fejlesztési potenciálja, csúcstechnológiát jelentő vonzereje – elképesztő fejlődési üteme - továbbra is töretlen. A Pécsi Tudományegyetem előrelátóan korán váltott jegyet erre az „innovációs expresszvonatra” felismerve mindazt a stratégiai előnyt, amely egyre jobban látszik, ahogy a technológiát implementálja a gyakorlati kutatás, az ipar, és lassan de biztosan a közvetlen fogyasztókhoz is eljut.

A PTE 3D projektből kinőtt 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ ezen a rohamosan fejlődő területen szellemi műhelyként fogja össze a legkülönbözőbb szakirányokat, hogy mindig az élvonalban járjon a legújabb technológiák kipróbálásában, implementálásában és innovációjában.

A 3D technológia alapjaiban kezdte el megváltoztatni a műszaki, az egészségügyi, művészeti területek tevékenységét és belátható időn belül látványos hatással lesz mindannyiunk mindennapi életére. Nemcsak az additív gyártástechnológia fontos; a modern képalkotási megoldások, a látványtervezés és dizájn, műszaki tervezés, új művészeti formák mind a részei ennek az egyre bővülő horizontnak. A pécsi 3D projekt fő erőssége és egyedisége abban rejlik, hogy nem csupán egyes részterületekre koncentrál, hanem nemzetközi színvonalú kutatás-fejlesztésre képes a résztvevő egyetemi karokon felhalmozódott tudás szinergiája révén. Szorosan kapcsolódik olyan karok közötti interdiszciplináris projektekhez, mint például a PTE ÁOK Medi Skills Lab (gyakorlati orvosképzés), PTE E-Health projektek, a Neurorehabilitációs és ember-gép kutatási központ, orvosi képalkotás és műtéti vizualizáció, virtual reality-t alkalmazó oktatásfejlesztés vagy protézis és gyógyászati segédeszközök gyakorlati fejlesztése. Olyan komplett, 3D technológiákon alapuló szolgáltatási portfólió megvalósítása a kitűzött cél, amely képes kiszolgálni a kutatókat, művészeket, egészségügyi, ipari szereplőket és hosszabb távon az egyéni lakossági igényeket is.

A PTE 3D központ most tovább lép kutató fejlesztő műhely szerepéből, amikor lehetőséget ad elsőként a PTE, majd a későbbiekben a város polgárainak, hogy közvetlenül is megismerkedjenek ezzel a szédületes ütemben fejlődő technológiával. 2021 májusától várják olyan hallgatók jelentkezését, akik amellett, hogy szívesen megismerkednének a 3D technológia rejtelmeivel, a későbbiekben akár instruktorként bekapcsolódnának hasonló képzések megvalósításába. A képzésben részt vevők előtt mindezen túl is számos lehetőség nyílik meg akár az egyéni fejlődésre, akár individuális és egyetemi K+F+I tevékenységekbe való aktív bekapcsolódásra.

A képzésről mondták

Az oktatók nagyon türelmesek és segítőkészek voltak. Nagyon jó köztük az összhang és ez meglátszik az órai munkában is. Mindegyikük bármikor szívesen segített, ha elakadtunk, így senki sem érezte, hogy kevésbé figyelnének rá. A módszertan is teljesen jó volt, baráti hangulattal megspékelve. Sok tanár követhetné ezt a példát. Csak gratulálni tudok.

Imádtam. Elkezdett érdekelni, mint design-és művészet teoretikus.

Különösen az tetszett, hogy gyakorlatorientált volt a képzés.

Minden szuper volt, nagyon élveztem.

Jelentkezés

Adataid

Tanfolyamra jelentkező párod adatai (ha nem egyedül jelentkezel)

Ha a párod 18 éves kor alatti

Rendelkezel-e tapasztalattal az alábbi területeken?