Videók · PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ

Videók

A 3D nyomtatás nem csak népszerűbb, de fontosabb is, mint valaha. A nyomtatási technológiák fejlődése és a tudomány által, valamint az ipari szintű felhasználás által támasztott növekvő elvárások az elmúlt évtizedekben lényegében megkerülhetetlen technológiává tették, amely a mai napig növekvő ütemben terjed, az olcsóbb, egyszerűbb asztali 3D nyomtatók megjelenésével ráadásul otthoni, akár hobbi szintű felhasználása is elérhetővé vált a nagyközönség számára. A Pécsi Tudomány 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja ezért ismeretterjesztő sorozatot indít, melynek célja az, hogy az érdeklődőket bevezesse a 3D nyomtatás világába, legyenek azok akár mérnökök, oktatásban dolgozók, vagy előképzettséggel nem rendelkező laikusok.

Bevezető rész

A 3D nyomtatás mára már kinőtte a sci-fik és laboratóriumok világát. Napjainkban szinte megszámlálhatatlanul nagy kínálatból válogathatunk olyan nyomtatók közül is, melyek otthoni körülmények között, megfizethető áron is elérhetők.

1. rész

Mit tehetünk, ha a szeretett háztartási eszközünk egyik alkatrésze megsérül, de nincs lehetőségünk pótalkatrészt szerezni hozzá? A PTE 3D csapata számára ez sem jelent akadályt.

2. rész

Van ötleted, hogy milyen saját készítésű, egyedi ajándékokkal lepnéd meg szeretteidet karácsonykor? A 3D nyomtatás most is új lehetőségeket nyújthat a számodra.

3. rész

A digitális és nyomtatott fényképek fontos kellékei a családi emlékek megörökítésének. A 3D szkennelés és nyomtatás viszont még több új lehetőséget hozhat el a számodra is.

4. rész

3D nyomtatás az erdőben? Nem teljesen, viszont segítségével hasznos kiegészítőket építhetünk, amivel akár a legóvatosabb erdei állatokat is lencsevégre kaphatjuk.

5. rész

A digitalizáció korában kijelenthetjük, hogy a társasjátékok kultúrája örök. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a rengeteg lehetőség és projekt, amit a 3D nyomtatás kínál a meglévő és leendő társasjátékaink bővítése és felújítása terén.

6. rész

A szerepjátékok világába akkor tudjuk igazán beleélni magunkat, ha a kalandok során karaktereink is tükrözik a bennünk élő hősöket. A 3D nyomtatás segítségével életre hívhatjuk őket színes miniatűrök formájában, amik minőségi kiegészítői lehetnek a játéknak.

7. rész

Használhatnánk az új technológiákat a régiek megmentésére? Némi tervezéssel, 3D nyomtatással és forrasztással ez sem jelent akadályt.

8. rész

A 3D nyomtató csakúgy mint egy autó, akkor szolgálhat minket a legjobban, ha az rendszeresen karban tartott. Fordítsunk rá kellő figyelmet és hosszútávon meghálálja a gondoskodást.

9. rész

Ha valaha is kíváncsi voltál arra, hogy milyen élményt nyújt a virtuális valóság, vagy szeretnéd beállítani otthonodban a SteamVR Home-ot, akkor ez a videó azért készült, hogy segítsen az alapok elsajátításában. A 3D szkennelés és fotogrammetria kiváló bemenetet képezhetnek ennek elkészítéséhez, amelyek segítségével akár saját otthonodat vagy tárgyaidat is beillesztheted a virtuális világba.