Referenciák

PTE ÁOK alapkő

A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Kar új oktatási tömbjének alapkőletételéhez szükséges SLS-modell elkészítése kisszériás tételben reprezentációs hozzájárulás gyanánt.

Pécs Zoo-projekt

Együttműködés a Pécsi Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft.-vel egzotikus állatok csontvázainak (kaméleon, teknős) vagy részeinek (zebra koponya, tigris koponya) 3D nyomtatására SLS és FDM technológiákkal bemutatóeszközök gyanánt.

MAJOSZ névjegykártyatartó

A Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének 25., jubileumi konferenciája számára készített névjegykártyatartó kisszériás gyártásban, SLS technológiával.

Polyjet átlátszó fej

Oktatási segédeszköz gyanánt készített 1:4 arányú átlátszó fej annotált orrüregekkel, száj- és melléküregekkel. A fej teljesen átlátszó, a különböző szerveket viszont eltérő színekkel különítettük el. A megrendelő saját arcának 3D szkennelt változatát reprodukáltuk.

Emberi szervek reprodukciója 3D nyomtatással

Különféle emberi szervek reprodukálása főleg SLS és SLA technológiákkal műtéti előkészítés vagy oktatási segédeszköz gyanánt. Az orvosi képalkotó eszközök felvételeiből előállított 3D modellek szegmentálás után plasztikus, kézzel fogható modelleket eredményeznek, amelyeket kézbe fogva jól látszódik az elváltozások túlnyomó többsége, megkönnyítve az orvoscsapat felkészülését.

Fogászati szett

Moduláris, tartalmi szempontból szabadon variálható oktatási gyakorló készlet fogorvostanhallgatók számára a Pécsi Tudományegyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikája megbízásából SLA és SLS technológiák, valamint szilikon öntészet felhasználásával.

Solar Decathlon 2019

SLS és FDM tervezés és nyomtatások a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Tudományegyetem és az algír Blidai Saad Dahlad Egyetem pályaműve számára, amely a nemzetközi házépítési innovációs versenyen építészeti kategóriában 2., energiahatékonyság kategóriában 3. helyezést ért el.

Your Anastomosis

Partnerség a ME3D - Graft Kft. Your Anamostosis nevű termékcsaládjának prototípus fejlesztés kapcsán. A termék egy FEA-analízis előkészítéséhez szükséges “érfeltöltő” berendezés, amely poliuretánt vagy műgyantát képes a szimulált érszakaszok belső lumenébe juttatni, így biztosítva egy pontos lenyomat későbbi felhasználását. A termék fejlesztése kapcsán a PTE 3D tervezői feladatokat is ellátott.

Phoenix projekt - Gelányi Innovations Kft.

3D nyomtatás, szkennelés, anyagvizsgálat és tervezés egy spasztikusan bénult kezű betegek hiányzó kézfunkcióit pótló ortézis fejlesztése és kivitelezése kapcsán a Gelányi Innovations Kft. Phoenix projektje keretében.

Aquacut Kft.

Szakítóvizsgálat az Aquacut Kft-nek alapanyag minőségének ellenőrzéséhez.

Hauni Hungária

Shore keménységmérés a Hauni Hungária számára termék minőségellenőrzése gyanánt.

Vérző bőr

A vérző bőr kétkomponensű szilikon és művér segítségével kisszériás gyártásra kikísérletezett orvosi szimulációs eszköz a PTE Medi Skills Lab számára, melynek segítségével a hallgatók gyakorolni tudják a bemetszéseket a lehető legélethűbb anyagtulajdonságokkal rendelkező bőrimitáción, amely természetesen vérezni is képes, méghozzá egyenletesen.

Sebészeti varrópárna

A PTE Medi Skills Lab számára rendszeresen készítünk sebészeti varrópárnákat kétkomponensű szilikon és zsírszövetet imitáló kitöltő rétegek felhasználásával. A hallgatók először ezeken gyakorolják a sebészeti varrófonal használatát és a különféle öltési technikákat.

Orvosi szimulációs csontok

Oktatási célú vagy egyedi csontimitációkat tudunk készíteni kisszériás mennyiségben. A csontok tömör poliuretán felszínnel és keményhabos poliuretán belsővel készülnek, szükség esetén magfurattal. Jelenleg a felkar, az alkar, a comb és az alsó lábszár csontjaihoz van öntőformánk. Egyedi kérésre fizikai mintából, 3D szkennelt vagy orvosi képalkotó felvételéből szegmentált 3D modellek alapján készítünk szilikon öntőformát, amely 20-40 db termék öntésére alkalmas.

VR Campus – bejárható PTE ÁOK és PTE MIK

A virtuális campus-projekt során a PTE 3D mérnökei lemodellezték és bejárhatóvá tették az egyes egyetemi létesítményeket. A PTE MIK teljes területe bejárható VR-ban Oculus Rifttel, és bemutató órák is látogathatóak. A PTE ÁOK aulája látogatható böngészőben, asztali és VR környezetben is, az ott található kiállítások on-line is megtekinthetőek és folyamatosan frissülnek.

Szcintigráfiás modell a PTE ÁOK Biofizikai Intézet számára

A projekt kapcsán egy mű mellkas megalkotása volt a cél, ami egy fiókkal ellátott dobozra lett felerősítve. A kihúzható fióklemezen létrehozott kis bemélyedések, foglalatok a radioaktív preparátumok véletlenszerű elhelyezésére szolgálnak. A mellkas fölé egy 3D nyomtatott keret került, melyre bizonyos “beülőhelyekre” a detektort lehet elhelyezni. A diákok feladata a berendezés segítségével az, hogy “látatlanban”, kizárólag a detektor használatával kimérjék a preparátumok pontos helyét. Az eredmények ellenőrzésében a számokkal/betűkkel ellátott “beülőhelyek” szolgálnak segítségül.

Diffúziós cella tervezése és kivitelezése PTE GYTK számára

A diffúziós cella nevű eszköz működési elvének lényege az, hogy két áramló folyadéktömeget csak egy vékony membrán választ el egymástól. A membrán és a folyadékok tulajdonságainak függvényében szelektív diffúzió lép fel a két folyadéktér között, megvalósítva a szükséges részecske keveredést. A PTE 3D házon belül tervezett meg és gyártott le ilyen eszközöket a PTE GYTK számára meglévő hasonló eszközök tanulmányozása alapján.

Különféle CAD-modellek

A PTE 3D szakemberei CAD eljárások segítségével számos orvostechnológiai és egészségügyi szimulációs eszköz 3D modelljét készítették el. A Központ tapasztalt mérnökcsapata a terméktervezés bármely szakaszában készséggel nyújt precíz, hatékony segítséget.

Ember Arm protézisfejlesztés

A Pécsi Tudományegyetem spin-off vállalataként a Prolimb Kft. kockázati tőkebevonást követően alakult meg. Célkitűzése egy magas funkcionalitással bíró, 3D nyomtatással előállítható és myoelektromosan vezérelhető felső végtagi protézis fejlesztése.