3D nyomtatás · PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ

« 3D nyomtatás

SLA: Sztereolitográfia

Magas felbontású fotopolimer nyomtatás nagy pontossághoz (pl. ékszerészet, fogtechnika)

Géppark

Formlabs Form 2

Lézer teljesítménye: 250 mW

Nyomtatási térfogat: 145 x 145 x 175 mm

Rétegvastagság: 20, 50, 100 és 140 mikron

Lézerpont átmérője (pontosság) 140 mikron

Automatikus támaszanyag képzés

Automatikus mesh háló javítás

Automatikus nyomtatási orientáció az optimális végeredményért

.OBJ és .STL támogatás

Fűthető resin tank

Formlabs Form 3

Lézer teljesítménye: 250 mW

Nyomtatási térfogat: 145 x 145 x 185 mm

Rétegvastagság: 20, 50, 100 és 140 mikron

Lézerpont átmérője (pontosság) 85 mikron

Automatikus támaszanyag képzés

Automatikus mesh háló javítás

Automatikus nyomtatási orientáció az optimális végeredményért

.OBJ és .STL támogatás

Könnyű eltávolíthatóság

Fűthető nyomtatási kamra

Referenciák

Emberi szervek reprodukciója 3D nyomtatással

Különféle emberi szervek reprodukálása főleg SLS és SLA technológiákkal műtéti előkészítés vagy oktatási segédeszköz gyanánt. Az orvosi képalkotó eszközök felvételeiből előállított 3D modellek szegmentálás után plasztikus, kézzel fogható modelleket eredményeznek, amelyeket kézbe fogva jól látszódik az elváltozások túlnyomó többsége, megkönnyítve az orvoscsapat felkészülését.

Fogászati szett

Moduláris, tartalmi szempontból szabadon variálható oktatási gyakorló készlet fogorvostanhallgatók számára a Pécsi Tudományegyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikája megbízásából SLA és SLS technológiák, valamint szilikon öntészet felhasználásával.

Cooling Plate

A felkérést egy orvostechnikai eszköz megalkotásra kaptuk, melyet egy zárt, a lehető legvékonyabb falvastagsággal operáló, belsejében hűtőfolyadék keringetésére szolgáló, minél kiterjedtebb csőrendszert alkalmazó hűtőlap megtervezésével és SLA rendszerű nyomtatóval való elkészítéssel értünk el. Kritérium volt még az átlátszóság is a hűtőfolyadék áramlásának megfigyelhetősége érdekében, melyet a FormLabs átlátszó resin-jével sikerült is teljesítenünk. A hűtőlapok egy, különféle biológiai kísérletek lebonyolítására szolgáló berendezés kiegészítő eszközeiként funkcionálnak, ezért a tervezés során figyelembe kellett vennünk a berendezés alapvető kialakítását, szükségleteit is a hatékony működés érdekében.

Koponya moldok készítése

Műtéti tervezés során SLA technológiával nyomtatjuk ki a koponyaimplant elkészítéséhez szükséges, tizedmilliméter pontosságú moldot, amely alapján az öntőforma készül.

Kisállat-szemüveg tervezése

Kisállat szemüveg tervezése az Élettani Intézet kísérleteihez. A rugalmas anyagból, SLA technológiával nyomtatott szemüveg jól illeszkedik az aktuális fejformához és lehetővé teszi a lencsék egyszerű cseréjét.