3D nyomtatás · PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ

« 3D nyomtatás

SLS: Szelektív lézerszinterezés

Ipari minőségű nyomtatás kisszériás gyártáshoz vagy prototípus fejlesztéshez poliamid porból (nylon)

Géppark

EOS Formiga P110

Lézerszinterezéssel dolgozó ipari nyomtatónk a polimer-technológiás additív megmunkálás rugalmas és költséghatékony eszköze. Ideális kisszériás gyártás költségkímélő megvalósítására, komplex geometriájú, egyedi munkadarabok elkészítésére. Általa lehetőség nyílik objektumokat akár egymásba nyomtatni bontás, ragasztás nélkül. Maximum 330 mm magas objektumok nyomtathatók a munkafelületén.

Néhány óra alatt képes a CAD adatokból a legkomplexebb modellek előállítására is.

30W-os CO2 lézerrel működik, melynek szkennelési sebessége 5 méter másodpercenként.

Nyomtatási idő

A gyártó mm/órában adja meg a sebességet: az eszköz akár 20 mm-t is képes építeni egy óra leforgása alatt. Persze függ a modell részletességétől és a rétegvastagságtól is, 0.06 mm-es rétegvastagsággal időigényesebb lehet.

Forrásfájl

Az SLS nyomtató .STL file-okat támogat, más népszerű formátumok feldolgozása csak konvertálással lehetséges.

Rétegvastagság

PA 2200-as alapanyaggal például 0.06 mm, 0.1 mm és 0,12 mm is lehetséges, de egyes anyagok nem tesznek lehetővé 0.06 mm finomságú rétegvastagságot.

Modellméret

A nyomtatási térfogat 200x250x330 mm, nagyobb modell nyomtatására csak darabokban van mód.

Felhasználható alapanyagok

A gép által hasznosított alapanyag polisztirén vagy poliamid lehet. Túlnyomó többségük újrahasznosítható, így az eszköz környezetbarát és költséghatékony.

Többek közt PA 2200, PA 2201, PA 3200 GF, PrimeCast 101 és PA 2105 használható, de a PTE 3D SLS-e csak PA 2200-zal dolgozik.

Referenciák

PTE ÁOK alapkő

A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Kar új oktatási tömbjének alapkőletételéhez szükséges SLS-modell elkészítése kisszériás tételben reprezentációs hozzájárulás gyanánt.

Pécs Zoo-projekt

Együttműködés a Pécsi Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft.-vel egzotikus állatok csontvázainak (kaméleon, teknős) vagy részeinek (zebra koponya, tigris koponya) 3D nyomtatására SLS és FDM technológiákkal bemutatóeszközök gyanánt.

MAJOSZ névjegykártyatartó

A Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének 25., jubileumi konferenciája számára készített névjegykártyatartó kisszériás gyártásban, SLS technológiával.

Emberi szervek reprodukciója 3D nyomtatással

Különféle emberi szervek reprodukálása főleg SLS és SLA technológiákkal műtéti előkészítés vagy oktatási segédeszköz gyanánt. Az orvosi képalkotó eszközök felvételeiből előállított 3D modellek szegmentálás után plasztikus, kézzel fogható modelleket eredményeznek, amelyeket kézbe fogva jól látszódik az elváltozások túlnyomó többsége, megkönnyítve az orvoscsapat felkészülését.

Fogászati szett

Moduláris, tartalmi szempontból szabadon variálható oktatási gyakorló készlet fogorvostanhallgatók számára a Pécsi Tudományegyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikája megbízásából SLA és SLS technológiák, valamint szilikon öntészet felhasználásával.

Solar Decathlon 2019

SLS és FDM tervezés és nyomtatások a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Tudományegyetem és az algír Blidai Saad Dahlad Egyetem pályaműve számára, amely a nemzetközi házépítési innovációs versenyen építészeti kategóriában 2., energiahatékonyság kategóriában 3. helyezést ért el.