3D nyomtatás · PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ

« 3D nyomtatás

Polyjet

Professzionális minőségű fotopolimer nyomtatás művészi, ékszerészeti, mérnöki vagy orvosi felhasználáshoz

Géppark

Stratasys J750

Polyjet készülékünk fotopolimer alapanyagokkal dolgozik. Az eljárás során a fej folyékony polimer gyantát injektál a munkalapra rétegről-rétegre, majd UV fénnyel levilágítja.

A készülék egyidejűleg 7 féle anyag adagolására is képes, ezek lehetnek a cián, magenta, sárga, fekete, fehér, és egy különleges, a fizikai tulajdonságokat módosító anyag, valamint egy támaszanyag, így bármilyen szín kikeverhető, és akár a tárgy rugalmasságát is megválaszthatjuk, ha a különleges alapanyagunk rugalmas, vagy üvegszerűen, víztisztán átlátszó is lehet a tárgy. A tintasugaras nyomtatókhoz hasonlóan a nyomtatás során több mint félmillió szín kikeverhető, ráadásul széles skálájú tulajdonságokkal.

Sokféle tulajdonság, például a tetszőleges merevség vagy hajlékonyság, sőt akár az áttetszőség különféle kombinációi is elérhetőek. Akár 0.016 mm-es rétegvastagságra is képes, ami egy emberi bőrsejt szélességének kb. a kétszerese. A készülék használatával a szükséges utómunka mennyisége más technológiákhoz képest elenyésző.

Nyomtatási idő

A J750 háromféle sebességben/részletességgel tud nyomtatni:

  • A nagysebességű mód 3 alapgyantát alkalmaz 27 mikronos rétegvastagsággal/felbontással.
  • A minőségi mód 6 alapgyantával és 16 mikron rétegvastagsággal/felbontással dolgozik.
  • A vegyes mód 6 alapgyantás, 27 mikronos rétegvastagsággal/felbontással operál.

Forrásfájl

A Polyjet .STL file-okat is támogat, de lehetséges egyből a legelterjedtebb CAD programok natív formátumainak közvetlen nyomtatása is .STL konvertálás nélkül. A wrl/wrml formátum textúra fájl kíséretében lehetővé teszi a színezett vagy textúrázott fájlok nyomtatását.

A rétegek lehetséges mérete

A 16 és 27 mikronos vastagságok mellett modellmérettől, felbontástól, anyaghasználattól és részletességtől függően nagyjából 200 mikronos illesztési tűréssel számolhatunk a teljes modellre vetítve.

Maximális modellméret

A nyomtatási térfogat 490x390x200 mm, nagyobb modell nyomtatására darabokban van mód.

Felhasználható alapanyagok

A VeroTM termékcsalád ajánlott átlátszó anyagokra és természetes színekre.

Élénk színekre és neon-hatásra a VeroMagentaV és a VeroYellowV a megfelelő termék.

A TangoTM és Agilus30TM polimerek a rugalmas anyagot igénylő nyomtatásokhoz kedveltek.

Teljesen áttetsző végeredményhez a VeroClearTM és az RGD720 javasolt.

Stratasys Objet Eden260VS Dental

A fogászati nyomtatónk a bővülő fogtechnikai piac egyik első tömegtermelésre szánt megoldása, amely naponta többszáz munkadarabot tud nyomtatni. A Stratasys Eden260VStm készüléke az egyik piacvezető kiváló minősége és költséghatékonysága miatt.

Nyomtatási idő

A Eden260VStm-t folyamatos használatra tervezték, naponta kb. 50-60 hidat és 400 fogmintát képes kinyomtatni.

Forrásfájl

A nyomtató .STL file-okat támogat, de lehetséges egyből a legelterjedtebb CAD programok natív formátumainak közvetlen nyomtatására is, .STL konvertálás nélkül.

Rétegvastagság

A készülék 55 mikronos rétegvastagságot kínál.

Maximális modellméret

A nyomtatási térfogat 490x390 mm.

Felhasználható alapanyagok

A készülék a MED670 nyomtatási alapanyagból készülő VeroDent termékeket használja, amely természetes színhatást kínáló erős, tartós anyag, és nagy részletgazdagságot tesz lehetővé.

Referenciák

Polyjet átlátszó fej

Oktatási segédeszköz gyanánt készített 1:4 arányú átlátszó fej annotált orrüregekkel, száj- és melléküregekkel. A fej teljesen átlátszó, a különböző szerveket viszont eltérő színekkel különítettük el. A megrendelő saját arcának 3D szkennelt változatát reprodukáltuk.

MiniMe-k

Napjainkban trendi ajándékká vált saját 3D nyomtatott képmásunk. Párok, szülők és nagyszülők ajándékozzák egymásnak saját, színpompás 3D nyomtatott kicsinyített másait, a MiniMe-ket. Mivel rendelkezik az emberi testet tökéletesen bedigitalizálni képes kézi szkennerekkel és a szivárvány színeiben nyomtató Polyjet nyomtatóval egyaránt, a PTE 3D Központban is lehetőség van arra, hogy az ügyfelek kisebb-nagyobb 3D nyomtatott szobrok formájában örökítsék meg pillanatnyi önmagukat az örökkévalóságnak.

Táskára varrható logo

Ezek a Polyjet technológiával nyomtatott, divatcikkekre varrható márkajelzések bizonyítják a gép és a technológia sokoldalúságát.