« Szolgáltatások

Öntészeti kivitelezés

A PTE 3D-ben olyan öntészeti műhely működik, ahol poliuretánok, szilikon és műgyanta segítségével állítunk elő orvosi szimulációs szemléltető és gyakorlóeszközöket vagy öntősablonokat egyedi megkeresésre.

Megrendelés, árajánlatkérés

A megrendelés leadása jelenleg emailben történhet. Címünk: megrendeles@pte3d.hu
Szemléltetőként 3D modellt, fotót vagy műszaki rajzot is feltölthet. A megrendelés feldolgozását követően munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot. Ha nem szükséges további pontosítás, egy munkanapon belül küldjük a PTE 3D árajánlatát.

Amennyiben szakmai kérdése van, keresse szakértőnket.

Az általunk készített öntőformákat élelmiszer ipari használatra nem minősítjük.

Megrendelés / árajánlatkérés

Kapcsolat

+36 20 322 0200

mendler.janos@pte.hu

Referenciák

Vérző bőr

A vérző bőr kétkomponensű szilikon és művér segítségével kisszériás gyártásra kikísérletezett orvosi szimulációs eszköz a PTE Medi Skills Lab számára, melynek segítségével a hallgatók gyakorolni tudják a bemetszéseket a lehető legélethűbb anyagtulajdonságokkal rendelkező bőrimitáción, amely természetesen vérezni is képes, méghozzá egyenletesen.

Sebészeti varrópárna

A PTE Medi Skills Lab számára rendszeresen készítünk sebészeti varrópárnákat kétkomponensű szilikon és zsírszövetet imitáló kitöltő rétegek felhasználásával. A hallgatók először ezeken gyakorolják a sebészeti varrófonal használatát és a különféle öltési technikákat.

Orvosi szimulációs csontok

Oktatási célú vagy egyedi csontimitációkat tudunk készíteni kisszériás mennyiségben. A csontok tömör poliuretán felszínnel és keményhabos poliuretán belsővel készülnek, szükség esetén magfurattal. Jelenleg a felkar, az alkar, a comb és az alsó lábszár csontjaihoz van öntőformánk. Egyedi kérésre fizikai mintából, 3D szkennelt vagy orvosi képalkotó felvételéből szegmentált 3D modellek alapján készítünk szilikon öntőformát, amely 20-40 db termék öntésére alkalmas.

GyIK

Mit nevezünk gravitációs formaöntésnek?

Az eljárás egyedi és kis sorozatú termékek előállításának egyik módja, melynek során a termék alakjának megfelelő formaüregbe (öntőforma, mold) öntött öntőanyag kitölti a formaüreget, majd megszilárdulva megtartja az alakját. A formaüregből kiszabadított nyers öntvény utómunkálatokkal (például tisztítás, forgácsolás) alakítható termékké.

Mit nevezünk rotációs formaöntésnek?

A gravitációs öntés speciális formája, melynek során az öntőformát két tengely körül forgatva elérjük, hogy a formaüreget csak részben kitöltő öntőanyag az üreg falára kirakódva szilárduljon meg, üreges, zárt öntvényt eredményezve.

Mi az öntőanyag?

A feldolgozás hőmérsékletén hígfolyós, de a formaüregben megszilárdulni képes anyag. A halmazállapot változása melegítés-hűtés, vagy kémiai kötések kialakulása során következik be.
A PTE 3D -ben alkalmazott öntőanyagok: Poliaddíciós szilikon, FastCast poliuretán vagy akril öntőgyanták. Az üregek feltöltésére poliuretán keményhabot alkalmazunk (pl. üreges csont szimulátor esetén).

Mi a mold?

Az öntőforma, amely a termék alakjának megfelelő formaüreget tartalmazza. Általában beöntő és kilevegőző nyílások vannak a felső részén, ill. több részre bontható, hogy az öntvény kivehető legyen.

Rotációs formaöntés esetében teljesen zárt a formaüreg.

Alkalmazunk teljesen nyitott (felülről) öntőformákat is, ekkor az öntvény bontás nélkül is kiemelhető a formából.

A PTE 3D-ben alkalmazott moldok jellemzően a mesterdarab (pl. csontszimulátor) köré öntött poliaddíciós szilikon öntőgyantából, vagy 3D nyomtatással (például PLA anyag) készülnek.
Nyomtatott, nyitott moldot használunk rugalmas termékek, például bőrszimulátorok készítésénél.