Öntészeti kivitelezés · PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ

« Szolgáltatások

Öntészeti kivitelezés

A PTE 3D-ben olyan öntészeti műhely működik, ahol poliuretánok, szilikon és egyéb műgyanták segítségével állítunk elő orvosi szimulációs szemléltető és gyakorlóeszközöket, vagy öntőformákat, egyedi megkeresésre.

Megrendelés, árajánlatkérés

Ha kérdése van, ha árajánlatot kérne vagy megrendelést szeretne leadni, kérjük, keressen email címünkön: megrendeles@pte3d.hu

Szemléltetőként 3D modellt, fotót vagy műszaki rajzot is feltölthet. Megkeresése feldolgozását követően munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Ha nem szükséges további pontosítás, egy munkanapon belül küldjük a PTE 3D árajánlatát.

Amennyiben szakmai, technikai jellegű kérdése van, keresse szakértőnket.

Az általunk készített öntőformákat élelmiszeripari használatra nem minősítjük.

Kapcsolat

Mendler János

+36 20 322 0200

mendler.janos@pte.hu

Referenciák

Vérző bőr

A vérző bőr kétkomponensű szilikon és művér segítségével kisszériás gyártásra kikísérletezett orvosi szimulációs eszköz a PTE Medi Skills Lab számára, melynek segítségével a hallgatók gyakorolni tudják a bemetszéseket a lehető legélethűbb anyagtulajdonságokkal rendelkező bőrimitáción, amely természetesen vérezni is képes, méghozzá egyenletesen.

Sebészeti varrópárna

A PTE Medi Skills Lab számára rendszeresen készítünk sebészeti varrópárnákat kétkomponensű szilikon és zsírszövetet imitáló kitöltő rétegek felhasználásával. A hallgatók először ezeken gyakorolják a sebészeti varrófonal használatát és a különféle öltési technikákat.

Orvosi szimulációs csontok

Oktatási célú vagy egyedi csontimitációkat tudunk készíteni kisszériás mennyiségben. A csontok tömör poliuretán felszínnel és keményhabos poliuretán belsővel készülnek, szükség esetén magfurattal. Jelenleg a felkar, az alkar, a comb és az alsó lábszár csontjaihoz van öntőformánk. Egyedi kérésre fizikai mintából, 3D szkennelt vagy orvosi képalkotó felvételéből szegmentált 3D modellek alapján készítünk szilikon öntőformát, amely 20-40 db termék öntésére alkalmas.

GyIK

Mit nevezünk gravitációs formaöntésnek?

Az eljárás egyedi és kis sorozatú termékek előállításának egyik módja, melynek során a termék alakjának megfelelő formaüregbe (öntőforma, mold) öntött öntőanyag kitölti a formaüreget, majd megszilárdulva megtartja az alakját. A formaüregből kiszabadított nyers öntvény utómunkálatokkal (például tisztítás, forgácsolás) alakítható termékké.

Mit nevezünk rotációs formaöntésnek?

A gravitációs öntés speciális formája, melynek során az öntőformát két tengely körül forgatva elérjük, hogy a formaüreget csak részben kitöltő öntőanyag az üreg falára kirakódva szilárduljon meg, üreges, zárt öntvényt eredményezve.

Mi az öntőanyag?

A feldolgozás hőmérsékletén hígfolyós, de a formaüregben megszilárdulni képes anyag. A halmazállapot változása melegítés-hűtés, vagy kémiai kötések kialakulása során következik be.
A PTE 3D -ben alkalmazott öntőanyagok: Poliaddíciós szilikon, FastCast poliuretán vagy akril öntőgyanták. Az üregek feltöltésére poliuretán keményhabot alkalmazunk (pl. üreges csont szimulátor esetén).

Mi a mold?

Az öntőforma, amely a termék alakjának megfelelő formaüreget tartalmazza. Általában beöntő és kilevegőző nyílások vannak a felső részén, ill. több részre bontható, hogy az öntvény kivehető legyen.

Rotációs formaöntés esetében teljesen zárt a formaüreg.

Alkalmazunk teljesen nyitott (felülről) öntőformákat is, ekkor az öntvény bontás nélkül is kiemelhető a formából.

A PTE 3D-ben alkalmazott moldok jellemzően a mesterdarab (pl. csontszimulátor) köré öntött poliaddíciós szilikon öntőgyantából, vagy 3D nyomtatással (például PLA alapanyag) készülnek.
Nyomtatott, nyitott moldot használunk rugalmas termékek, például bőrszimulátorok készítésénél.