A PTE3D Központ · PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ

« Rólunk

A PTE3D központ

Pécsi Tudományegyetem PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja a maga nemében egyedülálló intézmény az országban.

Pécsi Tudományegyetem PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja a maga nemében egyedülálló intézmény az országban.

A Központban számos asztali (hobbi) és ipari 3D nyomtató található, melyekkel változatos technológiákat alkalmazunk: szálhúzásos (FDM) és ipari felhasználású szelektív lézerszinterező mellett rendelkezünk fotopolimert változatos színpalettával hasznosító Polyjet géppel és hasonló elven működő SLA nyomtatókkal is, de egy fogászati felhasználására optimalizált Polyjet berendezésére is szert tettünk.

Már a Központ megnyitása óta rendelkezünk öntészeti műhellyel, ahol főként sebészeti varrópárnák, műsebek és műbőrök készülnek a PTE ÁOK egyes szimulációs képzései számára, de radioaktív sugárzás penetrációjának vizsgálatához is készítettünk már műbőrt, sőt képzőművészeti projektek előkészítésére is volt már precedens.

2019-ben két új szolgáltatási elem került a portfóliónkba: a Központban anyagvizsgáló labor létesült, amely a régió egyik legjobban felszerelt anyagtechnológiai létesítménye, többek közt szakító, nyomó, hajlító, ütő és fárasztó vizsgálatok elvégzésére képes, keménységmérésre és folyásindex meghatározására is alkalmas.

3D szkennerekre is szert tettünk, amelyek segítségével egy apró csavartól egész épületek vagy épületkomplexumok, külterek és belterek teljes szkennelésére is lehetőség nyílik, így be tudjuk szkennelni például felújítandó épületek, kültéri szobrok, ornamentikák, műemlékek minden négyzetcentiméterét, nagyban megkönnyítve az állagmegóvást és a restaurációt, sőt a 3D nyomtatás segítségével akár reprodukálni is tudunk fizikai tárgyakat.

Mindemellett mérnökeink CAD tervezőprogramok, végeselem szimulátorok és programozási nyelvek széles skálájának használatát sajátították el. Igyekszünk megfelelni a legkülönfélébb megrendelői és kutatás-fejlesztési partnerigényeknek, legyen az akár prototípusfejlesztés, kisszériás sokszorosítás vagy akár reverse engineering.

2020-ban a Pécsi Tudományegyetem új kutatás-fejlesztési ernyőszervezet létrehozását határozta el, ez lett a Center for Biomedical Engineering & Innovation (röviden CBEI). E karokon átívelő, tudományterületeket, egyes nagyprojekteket szakmailag és gazdaságilag is átfogó ernyőszervezet "magjaként" a Központ továbbra is a fejlett technológiák zászlóvívőjeként, afféle közös nevezőként van jelen amellett, hogy a fenti portfólió teljes terjedelmét hasznosítva menedzseli a CBEI projektjeinek gyakorlati kivitelezését. Így azokra a területekre koncentrálhat, ahol a jövőben igazán eredményes lehet, és ahol tevékenységével és összegyűlt szakértelmével igazán támogatni tudja a PTE K+F+I tevékenységét.